Tilbake

Ánnásuolo

Ánnásuolo er opprinnelig navnet på en vakker, liten perle på Finnmarkskysten som bandet har tatt navnet sitt fra. Stedsnavnet stammer opprinnelig fra samekvinnen Ánná som bodde på stedet for riktig lenge siden og ”suolu” som er det samiske navnet på øy eller holme. Gruppa ble startet av John-Kåre Hansen som forelsket seg i diktene til den samiske kunstneren Nils-Aslak Valkeapää. Da han leste diktene for første gang syntes han at de var så rytmiske og syngende at de formelig skrek etter en musikalsk drakt, noe han følte han måtte gjøre noe med. Med sitt samiske opphav fra Finnmark var det ikke vanskelig for Hansen å begynne komponeringsarbeidet.


Læreplanmål

Bruk konserten til å forsterke arbeidet med den generlle delen av læreplanen:

Kulturarv og identitet

Utviklinga av identiteten åt kvar einskild skjer ved at ein lever seg inn i nedarva veremåtar, normer og uttrykksformer. Opplæringa skal derfor ta vare på og utdjupe den kjennskapen elevane har til nasjonale og lokale tradisjonar - den heimlege historia og dei særdrag som er vårt bidrag til den kulturelle variasjonen i verda. Samisk språk og kultur er ein del av denne felles arven, som det er eit særleg ansvar for Noreg og Norden å hegne om. Denne arven må få rom for vidare utvikling i skolar med samiske elevar, slik at han styrkjer samisk identitet og vår felles kunnskap om samisk kultur.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nordland fylkeskommune

Om kunstner / utøver / gruppe

 Med bakgrunn som utdannet jazzmusiker var målet å skape fine melodier med fengende rytmer og mye bruk av improvisasjon i låtene. Derfor samlet Hansen sammen noen av de flotteste musikerne han kjenner og dannet gruppa Ánnásuolo. Musikerne har bakgrunn fra blant annet jazz, pop, soul og r&b.

Publikumskommentarer