Nordland fylkeskommune
Postadresse: Fylkeshuset, 8048 Bodø
Besøksadresse: Prinsensgate 100, 8048
Opera Grandiosa
Produksjonsliste
Program

Opera Grandiosa

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Vi presenterer en fartsfylt, humoristisk og utradisjonell tilnærming til opera ved hjelp av høy kunstnerisk kvalitet, gammel musikk, nyskrevet historie og nordnorske tekster.

Dette er en klassisk operahistorie formidlet som sangteater, med talt dialog som binder historien sammen mellom arier og duetter. Musikken er i hovedsak hentet fra operaer av Rossini, Bizet, Mozart, Lehár m/ flere og drar veksler på klassiske operatemaer. I denne produksjonen leker utøverne seg også med vante forestillinger om hva Italia og opera er. Kontrasten mellom den opphøyde operagenren og et folkelig klingende nordnorsk skaper et humoristisk uttrykk som også bringer oss nærmere den komiske operaen («opera buffa») i sin opprinnelige form, der det gjerne ble sunget på morsmål for hjemmepublikummet.

I Opera Grandiosa møter vi den trauste vaktmestervikaren Jan Hugo Corelli, som bor sammen med sin italienske mor på et lite sted i Nord-Norge. Han elsker morens pizza, liker å reparere ting, og er en livsglad fyr som alltid synger og traller.

Jan Hugo får hverdagen snudd på hodet idet det dukker opp en eksotisk duo fra Italia i fiskeværet. Den pianospillende mafiasønnen Tony Pianos har med seg en forhenværende prinsessen av Nord-Norge, Mimmi Callas Karlsen. En ankomst utenom det vanlige, for å si det mildt. Hvorfor er de her?

Tony og Mimmi leter etter Tonys forsvunne bror. De to italienerne har ikke sett hverandre siden de var små, og ryktene sier at broren nå befinner seg i Nord-Norge. Hvis brødrene gjenforenes, vil det bli utbetalt en stor arv – og den vil selvsagt Tony gjerne ha kloa i.

Mimmi er med for å hjelpe ham, slik hun har hjulpet til i restauranten til Tonys far i Italia. Mens Tony er gretten fordi han ikke har smakt skikkelig pizza på lange tider, ser Mimmi muligheter og drømmer om å møte den store kjærligheten. De to finkjemmer Nord-Norge og livnærer seg med å gjøre konserter underveis. Men hvor kan denne broren være...?

Bruk konserten

Bruk konserten til å forsterke arbeidet med kompetansemålene i musikk!

For -og etterarbeid:

Før konserten la elevene få høre den italienske arien Barberen i Sevilla- "Largo al Factotum" av Gioacchino Rossini, se YouTube-klipp.  

Hvorfor:

 • For å forberede elevene på hva de kan forvente av musikksjangeren opera 
 • Arien vil være et gjenkjennende element i  Opera Grandiosa

Begreper som er lure å avklare før konserten og som kan gi en bedre forståelse for innholdet i operaen:

 • Pizza: den har sin opprinnelse i Italia, og den ble "oppfunnet" for mange hundre år siden. Det finnes mange forskjellige oppskrifter. Italienerne elsker pizza!
 • Opera: Ordet «opera» brukes vanligvis om det tradisjonelle europeiske musikkteatret som oppstod i Firenze, i Italia,  på slutten av 1500-tallet. Tradisjonen for opera er veldig sterk, de fleste italienere hører og ser opera,- det er vanlig å kunne teksten og melodiene!
 • Mamma-gutter: eller "mammone", som det heter i Italia. Det er svært vanlig i Italia at guttene bor hjemme hos mamma fram til de gifter seg. Mammaene er veldig sterke og bestemmer det meste, men de passer også veldig godt på guttene sine, og skjemmer dem bort.
 • Mafia: Kriminell organisasjon i Italia med stor makt. Kommer man borti dem,-enten fordi du blir født inn i den, eller begynner å jobbe for dem, er det svært vanskelig å komme ut av organisasjonen.
 • Følelser: Italienere er kjent for å vise sterke følelser, enten de er glade, triste eller sinte. Det er helt vanlig å rope, skrike, gråte og le veldig høylytt! De bruker også et spesielt kroppsspråk for å understreke hva de vil si.

Kompetansemål etter 2.trinn

Samtale om hva som er særegent for et musikkstykke og hvilke assisjoner det kan gi

Kompetansemål etter 4. trinn

Delta i samtaler om hva som er særegne trekk ved enkelte musikksjangre

Kompetansemål etter 7.trinn

Diskutere særtrekk ved kunstmusikk
Gi uttrykk for opplevelser i møte med verker av sentrale komponister fra kunstmusikken

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: Nordland fylkeskommune
 • Idé/opplegg: Produksjonen er et samarbeid mellom sanger og tekstforfatter Åse Helén Krystad, distriktsmusikerordningen i Sørfold, Sceneinstruktørordningen i Nordland og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.

Om kunstner / utøver / gruppe


Medvirkende

 • Åse Helén Krystad (Sanger)
 • John Kristian Karlsen (Sanger)
 • Sveinar Aase (Piano), ,

Multimedia og vedlegg

Bilder

Ramsalte musikere
Foto: Marte Antonsen
Opera Grandiosa
Foto: Martin Losvik

Video/Lyd

Publikumskommentarer:

Navn:
Skole:
Klasse:
Kommentar:
Musikk / Klassisk musikk
Trinn: 1 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Mette Jordahl-Broback, mob. 41200179
Kontaktperson utøver
Sveinar Aase, mob. 41339405
Sveinar Aase, ,
Programlengde
45
Maks publikumsantall
150
Arena / rom
Gymsal el. lignende
Bærehjelp
Ja
Oppriggingstid
30 min.
Nedriggingstid
20 min.
Merknad
Ikke blending. Publikum i vifteform, Matter fire meter fra utøvernes bakvegg, deretter benker og stoler. Forestillingsområde 4x5 meter. Det bør være dører til garderober el. Lignende langs spilleveggen. Kontaktperson ved skolen er tilgjengelig under hele oppholdet. Utøverne ankommer ca. 30. min før konsertstart. Da må lokalet være klargjort. Utøverne må ha tilgang til garderobe el. lignende under hele oppholdet. Nystemt piano hvor det er tilgjengelig, de har med eget el-piano hvis det trengs. Trenger da strøm på spillestedet.
Må ha tilgang til stekeovn da de skal steke en pizza til bruk under konserten.
Arrangører
Arrangert av:
Nordland fylkeskommune
Medvirkende
 • Åse Helén Krystad (Sanger)
 • John Kristian Karlsen (Sanger)
 • Sveinar Aase (Piano)