Nordland fylkeskommune
Postadresse: Fylkeshuset, 8048 Bodø
Besøksadresse: Prinsensgate 100, 8048
Kandisia (Flaatenbjørk kompani)
Produksjonsliste
Program

Kandisia (Flaatenbjørk kompani)

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Kandisia er navnet på verdens beste land, og publikum er i denne forestillingen en del av kandisias befolkning. Gjennom rollelek blir barna, sammen med skuespillerene, kjent med asyljenta Kakadue, som får beskjed om at hun skal bli kastet ut av Kandisia.

Dette er en forestilling for barn fra 6 til 9 år som problematiserer norske myndigheters praksis med tvangsreturnering av asylbarn.

Først gjennom lek, deretter gjennom rollelek blir barna, sammen med skuespillerene, kjent med jenta Kakadue, som vi får vite har flyktet fra det krigsherjede landet Syrimando. Midt under den store kandisiske nasjonaldagsfeiringen, der både barn og skuespillere sammen feirer landet, går i tog og vifter med flagg, får Kakadue den fatale beskjeden om at de står i fare for å bli kastet ut av Kandisia.

Forestillingen problematiserer rettferdigheten i det å tvangsreturnere familier med barn. Er det rettferdig å tvangsreturnere et barn som Kakadue? Er det rettferdig å kaste ut en jente som både opplever seg som kandisisk, som kun snakker kandisisk og kun har kandisiske venner?

Med dette prosjektet forsøker Flaatenbjørk kompani å lage politisk teater for barn. Barnas opplevelse av urettferdighet problematiseres i både et lite og et stort perspektiv, og i et forsøk på å forstå hvordan myndighetene kan rettferdiggjøre å utvise asylbarn fra Norge. Slik blir publikum invitert med på en utforskning av rettferdighetsbegrepet.

Lærerveiledning

Til læreren:

Forestillingen har et formspråk som er utypisk for en teaterforestilling. Istedet for at barna skal sitte stille på stolene å se handlingen utspille seg på scenen, skal de i denne forestillingen også selv delta på gulvet i lek med skuespillerne.

Før publikum slippes inn i salen, deles de i grupper. Barna deles inn i rødt, blått og gult lag for å leke med skuespillerne. Lærerne følger med hver sin gruppe inn i salen. Barna går rett ut på gulvet med skuespillerne, mens lærerne sitter på stoler og ser på.

Når barna er sammen med skuespillerne trenger ikke lærerne å korrigere eller hysje på barna. Noe av poenget er at barna selv skal oppfatte spillereglene. Og deretter også reflektere rundt dette med regler, og hvordan de selv og resten av gruppen forholder seg til og forstår spillereglene.

Hvis noen lærere ønsker mer materiale rundt forestillingen og tematikken kan en utdypende lærerveiledning lastes ned nederst på siden under "Ressurser".

Om utøvere og produsenter

Norsk scenekunstbruk
 • Arrangert av: Nordland fylkeskommune
 • Kunstnere/grupper: Flaatenbjørk kompani
 • I samarbeid med: Flaatenbjørk kompani har co-produsert "Kandisia" med Teater Innlandet, Turnéorganisasjon for Hedmark og Den kulturelle skolesekken i Oppland.
   

Om kunstner / utøver / gruppe

Flaatenbjørk kompani er en fri teatergruppe med base i Oslo, som har som uttalt mål å lage samtidsrelevant teater for barn og unge.

Anders Rummelhoff er utdannet skuespiller ved GITIS, Århus (2002/05) og har siden endt utdannelse jobbet som skuespiller i det fri feltet. Han har tidligere medvirket i tre av Flaatenbjørk kompanis produksjoner.

Solveig Laland Mohn er utdannet skuespiller ved Akademi for Scenekunst (2003/06). Etter endt utdanning har hun jobbet med og for blant andre Verk produksjoner, Brageteatret, Østfold teater, Artilleriet Produksjoner og Transitteatret.

Jarl Flaaten Bjørk er utdannet skuespiller ved Akademi for Scenekunst (2000/03) og har etter endt utdanning jobbet både som regissør, dramatiker, skuespiller og danser. Jarl er kunstnerisk leder av Flaatenbjørk kompani og har 8 års erfaring med scenekunst for barn og unge innenfor Den kulturelle skolesekken.

Kristjan Belgau er lysdesigner og tekniker. Kristjan har vært en del av Flaatenbjørk kompani siden starten i 2006.

Mer informasjon om Flaatenbjørk kompani finner du her:
www.flaatenbjork.no


Medvirkende

 • Flaatenbjørk kompani
 • Jarl Flaaten Bjørk (skuespiller, kunstnerisk leder), jarl@flaatenbjork.no, 907 43 823
 • Solveig Laland Mohn (skuespiller)
 • Anders Rummelhoff (skuespiller)
 • Kristjan Belgau (lysdesigner, tekniker)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Kandisia
Foto: Jarl Flaaten Bjørk
Kandisia
Foto: Tanja Steen
Kandisia
Foto: Tanja Steen
Kandisia
Foto: Tanja Steen
Kandisia
Foto: Tanja Steen
Kandisia
Foto: Tanja Steen

Publikumskommentarer:

Navn:
Skole:
Klasse:
Kommentar:
Scenekunst
Trinn: 1 - 4
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Ida Hevrøy, 75650508/ 91196685, idahev@nfk.no
Kontaktperson utøver
Jarl Flaaten Bjørk. Mob: 907 43 823. Epost: jarl@flaatenbjork.no
Jarl Flaaten Bjørk, jarl@flaatenbjork.no, 907 43 823
Programlengde
50 min
Maks publikumsantall
50
Arena / rom
Gymsal
Bærehjelp
4-6 elever. Fortrinnsvis 5.-7.trinn ettersom det er noe tung bæring.
Oppriggingstid
90 min.
Nedriggingstid
45 min.
Rom/areal, bredde, lengde, takhøyde, veggareal
Gymsalen (eller lignende rom) bør være minimum 70m2
Strøm
2 x 16 amp
Merknad om publikumsplassering
Det trengs 5-10 stoler til lærerne. Elevene skal ikke ha stoler.
Må blendes
Ja
Merknad
Produksjonen har fire personer på veien. Alle lærere som skal ha dette besøket i sin klasse, må få et eksemplar av denne lærerveiledningen i god tid før besøket. Skolens kulturkontakt tar imot utøverne når de ankommer skolen.
Lykke til med forestillingen!
Lenker
Vedlegg
Arrangører
Arrangert av:
Nordland fylkeskommune
Norsk scenekunstbruk
Medvirkende
 • Jarl Flaaten Bjørk (skuespiller, kunstnerisk leder)
 • Solveig Laland Mohn (skuespiller)
 • Anders Rummelhoff (skuespiller)
 • Kristjan Belgau (lysdesigner, tekniker)